17 Mei, vandaag nog steeds mooi weer, dus nog een dagje op de fiets weg. Vandaag stond Alkmaar op het programma.
Alkmaar is natuurlijk de kaasstad van Nederland, maar er is ook wel meer te zien. De stad heeft een oud centrum met veel monumenten, en voor de liefhebbers een leuk winkelgebied en natuurlijk veel gezellige terrasjes, café’s en restaurants Je hebt er het Stedelijk Museum, het Biermuseum, het Beatlesmuseum en natuurlijk het Kaasmuseum. Ook ben je vanuit de stad zo op strand of in de duinen. Vandaag besloten we niet moeilijk te doen en gewoon de makkelijkste route te pakken. Dit was een parallelweg langs de N244 bijna helemaal rechtdoor. In Alkmaar wat rondgelopen en verschillende dingen bekeken. Daarna op een leuk plekje even wat gedronken en gegeten. Het Hof van Sonoy
Een gebouw dat vele functies heeft gehad. Van klooster tot restaurant. Het Sint Maria Magdalena klooster werd in de 15e eeuw ten noorden van de stad gebouwd maar ligt tegenwoordig, door stadsuitbreidingen, midden in de stad. Sinds de bouw heeft het ook gediend als dakloze opvang en privé woning. Nu is het een mooi restaurant. Op de poort staat “Diaconie Oude Mannen En Vrouwen Huys”, daar passen we zachtjes aan goed bij 😁
Daarna nog wat rondgelopen en bekeken, o.a. de grote kerk, langs de molen van Piet die op het bolwerk staat (net Middelburg), langs het stadhuis en langs het huis met de kogel waar een heel verhaal achter zit. Zie onderstaande link, waar je ook wat informatie kan vinden over de andere bezienswaardigheden in Alkmaar.
Daarna twijfelden we een beetje wat we zouden doen. Richting de kust (Egmond aan zee), of nog meer naar het noorden richting Scharwoude. We kozen voor het laatste. Bij ons op Walcheren heb je al kust genoeg en ik had iets gelezen over Broekerveiling in Broek op Langedijk wat me wel interessant leek. Dus die kant maar opgereden, tenminste dat dachten we, kaart lezen is ook een kunst. Eerst een stukje de verkeerde kant opgereden, maar uiteindelijke toch op de juiste route terecht gekomen. Onderweg richting Sint Pancras nog langs een paar mooie molens op een rijtje gereden.
Broekerveiling is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Hier in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan. Dit systeem wordt nog steeds alle grote veilingen toegepast.
Het historische veilinggebouw en de markante lighallen zijn boven het water zijn gebouwd. Het veilinghuis is gebouwd in de stijl van de late Jugendstil. De originele veilingklok uit 1903 is nog steeds aanwezig.
De BroekerVeiling was van 1912 tot 1973 samen met een aantal andere veilingen het hart van de tuinbouwcultuur in Noord-Holland.
Vroeger werd het gebied rond de Broekerveiling. ‘Rijk der Duizend Eilanden’ genoemd. Ruim 15.000 kleine vruchtbare eilandjes waren het. Allemaal door mensenhanden gegraven. Nu is daar nog een klein deel van over. Door met de rondvaartboot mee te gaan of zelf een boot te huren kan je hier een impressie van krijgen.
Wij hebben dus in het museum rond gelopen en zijn me de rondvaartboot meegegaan. De schipper wist op een leuke en interessante manier de geschiedenis van het gebied te vertellen. Daarna weer op de fiets gestapt, nog wat foto’s genomen via een iets andere route weer naar ons huisje gereden waar we onze dorst gelest hebben met een lekker biertje.